FAQ - Veel gestelde vragen

Wat is een anhydriet dekvloer (ook wel een gietvloer genoemd)?

Anhydriet is een bindmiddel op basis van calciumsulfaat (gips). De chemische naam voor anhydriet is calciumsulfaatdehydraat (CaSO4). Het is een watervrij gips dat door een reactie met water verhardt en zo de toeslagmaterialen (zand en grind) aan elkaar kan kitten. Het gebruik van dit bindmiddel gaat terug tot in de oudheid. Egyptenaren gebruikten al natuuranhydriet bij de bouw van piramides 123vloerverwarming kan met behulp van speciaal diamant in een anhydriet vloer frezen.

Wat is een Bypass (ventiel)?

Een Bypass is er voor om stroming in de (CV) installatie te waarborgen. Wanneer de vloerverwarming wat langer draait zal de retourtemperatuur in het vloerverwarming systeem steeds verder oplopen. Als de ketel net begint te werken zal de aanvoer van water ongeveer 45 graden zijn en zal het retourwater wat kouder zijn bv. 20 graden. naar mate de ketel langer draait zal het retourwater steeds warmer terugkomen dit is gemiddeld zon 7 graden koeler dus 37/38 graden. Hierdoor zal er minder water door de verdeler stromen en ontstaat er druk vanaf de ketel. de bypass is een overdruk ventiel dat ervoor zorgt dat de stroming op peil blijft. 123Vloerverwarming zal wanneer nodig deze in de installatie monteren.

Wat wordt verstaan onder een dekvloer?

Wat is een dekvloer en waar heb je hem voor nodig?

Een dekvloer wordt op de draagvloer (beton), die het draagvermogen van de constructie levert, aangebracht met zand/cement of anhydriet om:

–  de gewenste hoogte te bereiken. Die wordt uit praktische en financiële redenen veelal niet direct met de draagvloer gerealiseerd.

–  als ondergrond voor een later aan te brengen vloerafwerking te fungeren

–  dienst te doen als vloerafwerking.

GP vloerverwarming kan met behulp van speciaal industrieel diamant in een zand/cement dekvloer vloer frezen.

Wat betekent diffusiedicht?

Diffussiedicht betekent eigenlijk “zuurstofdicht”. Al onze slangen zijn diffussiedicht.

Wat wordt er bedoeld met frezen?

Het frezen (of infrezen) is het inslijpen in een zand/cement  en of anhydriet dekvloer door middel van speciaal industrieel diamant.

Wat wordt verstaan onder Randzone?

Om de kouval van een groot raamoppervlak of schuifpui tegen te gaan worden de buizen daar dichter op elkaar gemonteerd, (een kleinere Hart op Hart maat (buisafstand)) Hierdoor ontstaat daar een hoger vloertemperatuur, dus meer vermogen bij het raamoppervlak. Het toepassen van één of meerdere randzones nabij grote raamoppervlakken bevordert in hoge mate de behaaglijkheid.

Wat is een vloerverdeler?

De vloerverdeler is het hart van de vloerverwarming installatie, hier worden alle slangen van de groepen op aangesloten. De vloerverdeler zorgt voor de juiste waterverdeling naar alle afzonderlijke groepen d.m.v. de circulatiepomp.  GP Vloerverwarming levert een aantal typen vloerverdelers, voor iedere toepassing hebben wij een oplossing.

Vloerverwarming en vloeroppervlaktes

Het aantal ruimtes dat u met vloerverwarming kunt verwarmen hangt af van de grootte van de ruimtes. Zo is een vuistregel dat op elke groep van de vloerverwarmingsverdeler circa 100 meter buis wordt aangesloten.

Wanneer u  de buizen bijvoorbeeld 10 centimeter uit elkaar plaatst (hart-op-hart), kunt u met één groep een vloeroppervlakte van 10m² verwarmen. Daardoor kunt u met vloerverwarming zoveel ruimtes verwarmen als u wilt, maar zult u bij meerdere ruimtes en grotere vloeroppervlaktes moeten werken met meerdere vloerverwarmingsgroepen.

Kan ik vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken?

Vloerverwarming kan in veel gevallen als hoofdverwarming worden gebruikt en daarnaast kan vloerverwarming vrijwel altijd worden ingezet als bijverwarming.

Wat als mijn vloerverwarming als hoofdverwarming dient?

Bij hoofdverwarming is de vloerverwarming de belangrijkste warmtebron en is deze dus verantwoordelijk voor de verwarming van de gehele ruimte.

Voor gebruik als hoofdverwarming is het raadzaam om een hartafstand van 100mm tussen de buizen aan te houden. Dit zorgt ervoor dat de vloer voldoende warmte per vierkante meter kan afgeven om de ruimte zo efficiënt mogelijk te verwarmen.

Wat als mijn vloerverwarming als bijverwarming dient?

Vloerverwarming kan ook als bijverwarming toegepast worden. Hierbij wordt het vloerverwarmingssysteem in de meeste gevallen gecombineerd met conventionele wandradiatoren of een kachel, waardoor er meerdere warmtebronnen in een ruimte aanwezig zijn.

De buizen van een bijverwarmingssysteem worden vaak 150mm van elkaar gelegd en mocht u kiezen voor een vloerafwerking als tegels of natuursteen dan kan vloerverwarming gebruikt worden om de kou van de vloer weg te nemen.

Wél is het raadzaam om in dit geval de aanwezige wandradiatoren niet volledig open te zetten, omdat de vloerverwarming anders geen kans krijgt om de vloer op te warmen.

Op welke plaatsen kan ik een verdeler hangen?

De verdeler is het hart van het vloerverwarmingssysteem en regelt de doorstroom van het water dat door de vloerverwarmingsbuizen circuleert. Deze verdeler kan worden aangesloten op zowel bestaande als nieuwe verwarmingsinstallaties.

Door de compacte uitvoering van de meeste verdelers kunnen deze op diverse plaatsen gemonteerd worden, zolang er maar een aanvoer- en retourleiding van het (bestaande) CV-systeem voorzien is.

Houdt u er wel rekening mee dat plaatsing in de meterkast niet toegestaan is.

Wat zijn mogelijke plaatsen voor de verdeler?

In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om de vloerverwarmingsverdeler te installeren in ruimtes waar deze wél bereikbaar blijft, maar níet in het zicht hangt. U kunt hierbij denken aan de volgende ruimtes;

 • Bijkeuken
 • Berging
 • Trapkast
 • Technische ruimte / CV-ruimte

Mocht u niet de mogelijkheid hebben om de vloerverwarmingsverdeler in één van bovengenoemde ruimtes te plaatsen dan kunt u altijd overwegen om de verdeler weg te werken in een kast of achter een ombouw.

Oók een hoogtemperatuurverdeler met pomp kunt u vrijwel altijd zonder problemen wegwerken, omdat de pomp van een hoogtemperatuursysteem zeer geruisloos werkt.

Kan vloerverwarming ook worden toegepast onder hout of parket?

Een houten vloerafwerking en vloerverwarming zijn prima te combineren. Hieronder enkele voordelen op een rij;

 • Efficiëntere verwarming van de ruimte doordat vloerverwarming een groter oppervlak verwarmd en hierdoor per vierkante meter minder warmte hoeft af te geven.
 • De vloerverwarming kan volledig weggewerkt worden in de vloer en is dus niet zichtbaar.
 • Vloerverwarming is gezonder doordat de luchtvochtigheid beter gehandhaafd wordt en de stofcirculatie wordt verminderd.
 • Meer ruimte in de kamer doordat de verwarming onder de vloer ligt.
Wat zijn de voorwaarden voor vloerverwarming onder hout?

Ondanks dat vloerverwarming prima kan worden toegepast onder houten vloeren of parket zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden;

 • Maximale watertemperatuur – De maximale watertemperatuur bij vloerafwerking als hout of parket is in vrijwel alle gevallen circa 28°C (in plaats van de meer gebruikelijke 40°C bij tegelvloeren).
 • Opwarmtijden – Doordat er met een lagere watertemperatuur gewerkt wordt en houten vloeren een hogere warmteweerstand hebben, zal het over het algemeen langer duren voordat de gewenste ruimte temperatuur bereikt is.
 • Hoofd- of bijverwarming – Vloerverwarming kan alleen toegepast worden onder hout en parket wanneer de woning goed geïsoleerd is. Daarnaast is niet altijd mogelijk om het systeem als hoofdverwarming in te zetten door de hogere warmteweerstand van dit type vloerafwerking.
 • Verschillende soorten hout en parket – Niet alle soorten hout en parket zijn geschikt om over een vloerverwarmingssysteem aan te brengen. De leverancier van uw vloer kan u hierover meer vertellen.
Wanneer kunnen er tegels gelegd worden?

Bij een vloerverwarmingssysteem dat is ingefreesd kunnen de dag daarna de tegels al gelegd worden. Belangrijk is echter wel dat u de tegelvloer hierna vier weken de tijd geeft voordat u gaat stoken.

Indien de vloerverwarming op bouwstaal is gelegd moet de nieuwe dekvloer zes tot acht weken uitharden. Daarna kunt u tegels aanbrengen over de uitgeharde vloer.

Wanneer kan er gestookt worden?

Nadat de vloer is uitgehard en de tegels gelegd zijn, neemt u het vloerverwarmingssysteem stap voor stap in gebruik;

 1. Bij eerste ingebruikname laat u water van circa 20°C door de vloer circuleren.
 2. Vervolgens verhoogt u de temperatuur van het water iedere dag met zo’n 1,5°C.
 3. U herhaalt de bovenstaande stap tot u een temperatuur heeft bereikt van 40°C (bij houten vloeren kunt u 28°C aanhouden).
Is vloerverwarming onder laminaat mogelijk?

Vloerverwarming in combinatie met laminaat is mogelijk, maar er zijn wel enkele zaken waar u op moet letten;

 • Laminaat is een isolerend materiaal waardoor de warmte moeilijker door de vloer heen komt en het langer duurt voor de vloer verwarmd is.
 • Laminaat is een houtachtig materiaal dat onder invloed van wisselende temperaturen kan uitzetten of krimpen. Hier moet u dus rekening mee houden bij de afmetingen van de vloer.
 • Ga van tevoren na of het laminaat dat u kiest geschikt is voor vloerverwarming. Uw laminaatleverancier kan u hierover meer vertellen.
 • Zorg bij het leggen van laminaat op een vloerverwarmingssysteem dat deze uitstaat. Dit voorkomt schade door krimpen en uitzetten.
Waar moet ik op letten bij het dichtzetten van de sleuven?

Bij het dichtzetten van de ingefreesde vloerverwarming word al snel geroepen , gebruik flexibele tegellijm of een cementpapje.  Zo simpel werkt dat helaas niet. Voor de installateur wel, want die zal het een zorg zijn wie of wat verantwoordelijk is voor de eindbedekking.  Als deze loskomt is het niet zijn probleem. Daarom even toch een serieus woordje hierover.

Bij het dichtzetten is het belangrijk dat de sleuf volledig gevuld is. Niet alleen de top, maar ook onder de slang. Anders creeert u holle ruimtes, waar snel na gebruik het beetje vulmiddel al snel losraakt en gaat brokkelen.

Zorg dat het vulmiddel cementgebonden is en niet van een acrylaat,pu of ander flexibel materiaal is. Hier kan namelijk later niemand geen echte hechting op krijgen. Zeker niet met starre, hechtende eindafwerkingen zoals tegels, kunststof en hout.

Zorg na het dichtzetten voor een goede egalinelaag die dekking geeft op de leidingen zodat er een solide ondervloer ligt voor de nieuwe bedekking. Zo kan de lijm goed afbinden en zal de warmte geleiding beter tot zijn recht komen.